- Marcel Ciolacu, desemnat premier de Klaus Iohannis
- Cine este Crin Antonescu?
- Acord între PSD, PNL, UDMR și Grupul Minorităților Naționale. Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale
- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
Doar 10 din 28 de unități medicale au fost acreditate la evaluarea ANMCS
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) a publicat rezultatele evaluării pentru luna mai a 28 de spitale publice și private din România. Dintre acestea, doar 10 unități au fost încadrate în categoria a II-a (acreditat cu recomandări), în timp ce opt spitale nu au reușit să obțină acreditarea, fiind clasificate în categoriile V (prelungire a procesului de acreditare) și VI (neacreditat).
Conform ordinului președintelui ANMCS, publicat luni în Monitorul Oficial, cele 10 unități medicale care au obținut acreditarea cu recomandări sunt:
– Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Iacob Czihac” Iași
– Centrul de Oncologie Oncohelp (jud. Timiș)
– Spitalul Clinic „Avram Iancu” Oradea
– Spitalul de Psihiatrie „Sf. Maria” Vedea (jud. Argeș)
– Gral Medical București
– Eurotrat – Spital de Reabilitare Medicală (jud. Cluj)
– Spitalul Clinic Municipal „Filantropia” Craiova
– Spitalul de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” Sibiu
– Victoria Medical Center București
– Proartmed (jud. Prahova)
Aceste unități au primit acreditarea pentru o perioadă de cinci ani, cel mai mare punctaj fiind obținut de Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Iacob Czihac” Iași, cu un scor de 97,39%.
În ceea ce privește celelalte 18 spitale evaluate:
– Șase spitale au fost incluse în categoria a III-a (acreditat cu rezerve): Spitalul Municipal Sighișoara, Spitalul Municipal „Anton Cincu” Tecuci, Spitalul de Pediatrie Ploiești, Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău, Spitalul de Psihiatrie „Sf. Pantelimon” Brăila și Spitalul de Psihiatrie Zam (jud. Hunedoara).
– Patru spitale au fost încadrate în categoria a IV-a (acreditat cu încredere redusă): Spitalul Sovata-Niraj (jud. Mureș), Spitalul Municipal „Dimitrie Castroian” Huși, Spitalul de Urgență Târgu Cărbunești (jud. Gorj) și Spitalul Municipal „Sf. Ierarh Dr. Luca” Onești (jud. Bacău).
Din cele opt spitale care nu au primit acreditarea:
– Șapte spitale au primit decizie de prelungire a procesului de acreditare: Spitalul de Pneumoftiziologie Satu Mare, Spitalul Orășenesc Hațeg, Spitalul Municipal „Dr. Teodor Andrei” Lugoj, Spitalul Municipal Aiud, Spitalul General C.F. Brașov, Spitalul Municipal Mangalia și Lotus-Med București.
– Spitalul Orășenesc Jibou „Dr. Traian Herța”, din județul Sălaj, a fost singurul inclus în categoria a VI-a, rămânând neacreditat, cu un punctaj total de doar 12,35%. Acest spital poate aplica pentru o nouă procedură de acreditare în următorul ciclu.
CATEGORII DE ACREDITARE
În România există șase categorii de acreditare:
– Categoria I – acreditat
– Categoria II – acreditat cu recomandări
– Categoria III – acreditat cu rezerve
– Categoria IV – acreditat cu încredere redusă
– Categoria V – decizie de prelungire a procesului de acreditare
– Categoria VI – neacreditat
România nu are în prezent niciun spital clasificat în categoria I de acreditare. Din 17 octombrie 2019, toate spitalele din țară sunt obligate să afișeze la intrare și pe paginile lor de internet categoria de acreditare sau să specifice dacă sunt în curs de evaluare.